Favrskov

Favrskov er en kommune beliggende i Østjylland, mellem Randers og Aarhus. Kommunen dækker ikke over større byer, men er til gengæld hjemsted for flere mellemstore byer som Hadsten, Hammel og Hinnerup.

Kommunen har et indbyggertal på lidt over 48.000 anno 2020.

Selvom Hinnerup ikke er den by, der pt har det største indbyggertal, er den hjemsted for kommunesædet. Dette skyldes måske et rigere byliv, grundet dens placering nær Aarhus.

Historie

Kommunen er relativt ny. Den blev dannet under strukturreformen i 2007 og er en sammenslutning af Hammel, Hinnerup og Hvorslev. Disse kommuner blev derfor til en stor.

Udover kommunerne blev sognene Granslev, Houlbjerg og Laurbjerg også sluttet til kommunen, selvom de tidligere var under Langå kommune.

Kommunen har altså ikke eksisteret så længe, derfor er den stadig naturligt opdelt i de gamle kommuner, så de kan passe deres, hvor de finder deres ekspertise. Dette er nok gjort for at holde på den lokale viden og tillid til myndighederne i området.

Da kommunerne blev slået sammen, var det venstremanden Anders G. Christensen, der var borgmester. Dog blev han efter kommunalvalget i 2009 erstattet af socialdemokraten Nils Borring, som stadig er borgmester den dag i dag.

Naturoplevelser

Favrskov har fået navn efter kommunens smukke skove, og efter en hovedgård der ligger vest for Hadsten.

I kommunen er der flere steder, hvor der er mulighed for at se smukke landskaber og naturfænomener. Meget af kommunen er dækket af morænelandskab, som er skabt af smeltevandet fra smeltende gletsjere under sidste istid. Hele Jylland er formet af denne periode. Udformningen er meget afhængig af, om gletsjeren har smeltet ved et område eller har passeret hen over det.

Noget andet der kendetegner Favrskov kommunes natur i høj grad, er Nørreåen, som løber gennem området. Denne er et af Gudenåens tilløb, og den udspringer fra Randers Fjord.

Udover dette, er kommunen også der, hvor Danmarks niende højeste punkt ligger.