Esbjerg er med sine godt 70.000 indbyggere Danmarks femtestørste by.
Esbjerg ligger på Jyllands vestkyst helt ud til havet og er hovedbyen i Esbjerg kommune, der pr. 2020 har 115.000 indbyggere.
Historie
Esbjerg by er opstået omkring havnen, der også i dag er en vigtig del af Esbjerg. Byen har tidligere fungeret som Danmarks største fiskerihavn.
Esbjerg er ikke meget mere end 150 år gammel, men er på den tid vokset til Danmarks femtestørste by. En af grundene til dette er havnen, der tidligere og stadig den dag i dag har vigtig betydning. Nu er Esbjerg nemlig hovedbasen for olien og gassen i Nordsøen, og derudover har Esbjerg Danmarks største vindmøllepark.
Indbyggertallet eksploderede i Esbjerg fra omkring 60 indbyggere i 1860 til næsten 70.000 indbyggere i 1970.
Esbjerg er blevet kåret som ”Årets by” i både 1997 og 2006 for hhv. at have et unikt samarbejde mellem private og offentlige virksomheder, og for byens arbejde med unge talenter i idræt, musik og billedkunst.
Turisme
Esbjergs vartegn er de store, hvide statuer ved navn ”Mennesket ved Havet”, der skal forestille fire kæmpe mænd, der sidder og skuer ud over vadehavet. Skulpturen er udført af Svend Wiig Hansen, der er billedhugger, maler og grafiker. Skulpturen er et billede på det rene menneskes møde med naturen.
En anden af Esbjergs turistattraktioner er vadehavet, der er nationalpark og en del af Unesco Verdensarv. Vadehavet er kendetegnet af de specielle tidevandsforhold, hvor der til tider kan blive meget lavvandet.
Esbjerg har desuden Danmarks længste gågade, der indeholder over 200 forskellige specialforretninger. Der er også et stort udvalgt af restauranter og caféer, hvor man kan tage sig en pause fra sin shoppingtur.
Esbjerg har også færgeafgange til den populære ferieø Fanø, hvor mange danskere hvert år vælger at tage i sommerhus og nyde øens charmerende natur.