Give

Give er et trafikknudepunkt i Vejle Kommune, der er både en station og et landevejsknudepunkt, hvor der engang kun fandtes hede.

Første del af navnet Give kommer fra det olddanske ’gy’, der betyder kløft, hvor den anden del af ordet stammer fra en gammel bøjning af bakke.

Hvis du kommer til Give, så vil du lægge mærke til de mange skulpturer i bybilledet, for ikke at tale om det rige kultur- og foreningsliv, og bare for lige at slå det fast, så er det her citronmånen kommer fra.

Gives historie

Der har boet folk i Give i adskillige århundreder, for ikke at tale om årtusinder, det er i hvert fald det, Solhjulet vidner om, i og med at det er lige knap 5.000 år gammelt og er dermed det ældste hjul, der findes.

Give kirke er fra 1100 og blev bygget i forbindelse med en hellig kilde, hvor der så voksede en landsby op om kirken.

Der er en imponerende udvikling Give har været igennem, byen er gået fra omkring 1.000 indbyggere i 1916 til omkring 4.600 nu.

Turisme i Give

Der er meget at se på i Give. Byen er kendt som skulpturby, og det er nok her, du finder det største antal skulpturer pr. indbygger.

Hvis du har lyst til at opleve den storslåede natur, så kan det gøres både til fods og på cykel. Rørbæk Sø kan også være et besøg værd, ikke mindst fordi Skjernåen og Gudenåen – landets to største åer – har deres udspring her.

Er det sådan, at du gerne vil shoppe, så er Give blevet beskrevet som et storcenter, men uden tag, der ligger masser af hyggelige butikker side om side, og kan levere dig alt det som hjertet kan begære. Det lader til at være vigtigt for byen at borgerne ikke behøver køre udenbys for at få dækket deres behov.

Nyhederne fra Give får du først og fremmest i Vejle Amts Folkeblad.