Haderslev

Haderslev er en by, der ligger i det østlige Sønderjylland. Byen ligger 26 km nord for Aabenraa, og byen har et indbyggertal på lidt over 22.000. Derudover hører Haderslev til Region Syddanmark.

Historie

Det siges, at Haderslev er opført i midten af 1100-tallet. Haderslev fik en betydningsfuld rolle i middelalderen, idet den fik stadsret i 1292. Dette var med til at give Haderslev købstadsstatus. I Haderslev var der i 1300-tallet kongeborgen Haderslevhus, og det var her, hvor konger opholdte sig.

I midten af 1500-tallet blev der med hjælp fra Hertugens hof skabt en del omsætning til de næringsdrivende, der var i byen. De skiftende konger brugte fortsat tid i Haderslev. I starten af 1600-tallet var der ca. 1.800 indbyggere. Dog medførte de mange krige, at Hertugslottet blev ødelagt i en brand i 1644. Derudover havde byens søfart også store komplikationer grundet dårlige besejlingsforhold, og den okseeksport, de havde succes med tidligere, mistede betydning.

I 1826 skete en optimering af havnen, hvor der hermed opstod flere fabrikker. Haderslev var i perioden 1864-1920 under tysk herredømme, og i denne periode opstod der en markant vækst i Haderslev. Denne vækst var især på baggrund af, at Haderslev blev udgangspunkt for flere jernbaner. De fleste af disse jernbaner blev nedlagt i 1930´erne, og i 1960´erne havde byen hele 20.000 indbyggere.

Væksten i Haderslev har fra 1970 og frem været begrænset, men byen er stadig et vigtigt handelscentrum. Haderslev har også en betydelig jern- og metal- og fødevareindustri.

Turisme

Ved Haderslev ligger dyrehaven, som er en naturpark, der ligger ved tunneldalen. Her findes der en smuk natur, og det er muligt at opleve fritgående dyr.

Det er også muligt at gå smukke ture i Haderslev, hvor Haderslev Dam og Pamhule skov blandt andet findes.

Hvis du vil vide, hvad der sker i Haderslev, er du godt dækket ind med JydskeVestkysten.