Hvide Sande

Hvide Sande er en by i Vestjylland med knap 3.000 indbyggere. Den ligger på Holmslandklit og hører til Region Midtjylland.

Byen er omgivet af vand og er derfor kendt som en stor fiskerby.

Historie

Hvide Sande har højst sandsynligt fået sit navn fra dens flotte sandstrande med helt hvidt sand.

Vestjylland var for 150 fyldt med heder og lyng, der ikke blev brugt til meget, men man har gennem årene opdyrkede disse heder og gjort plads til en masse byer

Hvide Sande blev grundlagt i 1931, da en slusehavn mellem Ringkøbing og Nordsøen åbnede. Derfor er det en relativ ny by.

Fiskeri har altid været hvide Sandes kendetegn, og i dag er byen Danmarks femtestørste anderkendte fiskerihavn.

Hvis du kunne tænke dig at vide mere om Hvide Sandes historie, findes der guidede ture om byen, og dens sluser.

Turisme

Hvide sande er et populært turistmål, ikke bare for danskere, men også for tyskere og hollændere. Det er især om sommeren, at folk vælger at drage til hvide sande for at opleve deres gode strande og deres skønne sommerhusområder

Det afholdes også en årlig sildefestival, når sildene kommer ind til havnen. Her kan man finde mange fiskere i færd med at fange de mange sild.

På grund af den gode mulighed for at fange fisk i Vesterhavet, er der mange fiskere, der tager på ferie til hvide sande for at fiske på nye måder, blandt andet Surfcasting, hvor man kan fange fladfisk.

En stor attraktion i Hvide Sande er Lyngvig fyr. Lyngvig fyr er et nyt fyr fra 1906, der ligger på Holmlandsklit. Man kan fra toppen af dette for et fantastisk udsyn over både hav og by.

Der er rig mulighed for overnatning i Hvide Sande, både med campingvogn, i sommerhuse eller på hotel. Så man kan sagtens tage familien med.