Langeland

Langeland er en dansk ø, der ligger mellem Storebælt og Kiel-bugten. Øen er 285 km2 og har pr. 1. januar 2018 en befolkning på 12.446. Øen producerer korn og er kendt som et rekreativt og wellness-turistområde. En bro forbinder den med Tåsinge via Siø – en lille ø med en befolkning på ca. 20 – og hovedøen Fyn (mod nordvest). Der er forbindelser med bilfærge til øerne Lolland, Ærø og Strynø.

Langelands historie

Ved hjælp af arkæologiske udgravninger gående helt tilbage fra 1880 er store dele af Langelands historie dokumenteret. Nogle af de ældste af disse har man fra sidste istid. Dog er det hovedsageligt bopladser og gravfund fra den tidlige stenalder, bopladsfund fra den såkaldte Ertebølle-kultur samt forskellige gravpladser fra vikingetiden, der har sat Langeland på det arkæologiske kort.

Nogle af fundene dækker over dysser og jættestuer, hvoraf man blandt andet har Kong Humbles Grav. Tilbage i 1100-tallet blev Langeland udsat for vendiske angreb, hvilket kan ses af knogler fundet i borgene Borrebjerg og Guldborg. Dog var Valdemarstiden en tid betegnet af fred, og denne fred blev værnet om gennem teglstensborgen Tranekær, der blev opført i denne periode.

Rudkøbings karakteristiske købsstadsstatus var noget, den opnåede i 1200-tallet, hvor omfattende byggerier af kirker foregik.

Forbindelser til det øvrige Danmark blev forstærket med bygningen af havne samt udskibningsbroer og senere i 1911 blev der anlagt en jernbane, som fandtes indtil indvielsen af Langelandsbroen i 1962.

Turisme og kultur

Du bør under ingen omstændigheder snyde dig selv for en fabelagtig weekend på denne lange ø syd for Fyn. Her venter der fantastiske strande og udsøgte naturoplevelser for slet ikke at nævne den charmerende købstad, loppefund og noget af den bedste æblecider, man kan finde i hele Danmark.

Der er her mulighed for at overnatte på et slot eller måske nyde godt af de fine campingpladser, Langeland har at byde på.