Vemb

Vemb er en lille by med et beskedent indbyggertal på omkring 1.200 indbyggere. Vemb ligger tæt på Nissund Fjord og ved Storå.

Vemb er en stationsby, der ligger mellem Ringkøbing og Holstebro. Større byer i nærheden tæller desuden Struer og Lemvig.

Historie

Vemb har en af de ældste herregårde, som nævnes helt tilbage i 1299. Den ældste bygning er dog byens kirke, som blev bygget omkring 1200.

Tæt ved kirken kan man finde Den Gamle Skole, som var byens første skole. Skolen er nu privatejet. I 1875 lancerede DSB jernbanestrækningen fra Holstebro til Ringkøbing, og i 1879 da Vemb-Lemvigbanen (og kendt fra sangen VTLJ) kom, var Vemb blevet et jernbaneknudepunkt, der endelig fik lidt liv. Det betød, at kroen Gæstegivergaarden blev bygget, og at byen kunne udvikle sig til at være en stationsby. I dag er Gæstegivergaarden et plejehjem.

I 1908 kom Vemb Skole, som stadig eksisterer den dag i dag. Denne skole havde gymnastiksal og sløjdsal, og det betød også nye tider for den lille by.

Turisme og kultur

I Vemb kan du godt finde dagligvarebutikker og andre butikker, der sælger tøj, brød, møbler og så videre.

Hvis man besøger Vemb, kan man tage et kig til Storåen. Et lille stykke efter åen man kan finde Skærum Mølle. Dette var tidligere en stor gård, men i dag er det center for folkeuniversitetet med både kunst og videnskab, hvor man kan finde stenhus og museer.

Man kan også besøge den gamle herregård Nørre Vosborg. Denne herregård har en særlig historie, da H.C. Andersen tidligere har været gæst. Her læste han eventyr og begyndte desuden salmen ”Jylland mellem tvende have”.

Du kan også vælge at besøge Vemb Kirke eller Fru Pedersens have, som i 2019 blev kåret som årets haveoplevelse. Haven er bygget i engelsk stil, og her kan du finde spændende skure, skurvogne, antikke havemøbler, højbede, terrasser og en legeplads.