Vejen

Vejen er en stationsby, som ligger midt imellem Esbjerg og Kolding.

Byen har knap 10000 indbyggere og ligger i Region Syddanmark.

Historie

Vejen er som sagt en stationsby. Men det har det ikke altid været. Før det blev til en stationsby i 1874, var det nemlig en lille landsby, som oplevede en opblomstring under industrialiseringen. Allerede før der kom jernbane i Vejen, var byen faktisk allerede i gang med at udvikle sig til et handels- og håndværkermæssigt centrum.

I 1874 da stationen ”Vejen station” kom på jernbanekortet mellem Lunderskov og Esbjerg, blev den lavet på en mark lidt syd for den lille landsby. Da stationen blev til, opstod der en by rundt om, som tydeligt var præget af industrien. Senere hen i 1900-tallet voksede stationsbyen og landsbyen så sammen. Byen har sidenhen udviklet sig til en driftig industri- og handelsby.

Johannes Lauridsen er en af dem, som har rigtig stor betydning for Vejen. Manden har nemlig blandt andet grundlagt margarinefabrikken Alfa, som har været med til at gøre Vejen til en betydningsfuld by mellem Kolding og Esbjerg. Johannes Lauridsen var en igangsætter, som udover at opfører margarinefabrikken, også grundlagde Phøenix som er en tagpapfabrik og ugebladet ”Ude og Hjemme”.

Turisme og kultur

På trods af Vejens beskedne størrelse, er der rig mulighed for overnatning og oplevelser. For eksempel kan man finde kigge forbi Vejen Kunstmuseum. Ude foran indgangen til dette flotte kunstmuseum, står den famøse skulptur ”Trolden”, som er lavet af Niels Hansen Jacobsen. Overnatningsmuligheder er der også. Det kan eksempelvis gøres hos Sportshotel Vejen, som også byder på forskellige servicefaciliteter.

Byen har også et stort udvalg af butikker til shopping. Her er det både en blanding af lokale butikker og kendte kædebutikker. Hvis du er lidt mere den ”sporty”-type, så går Hærvejen også igennem Vejen By, hvor der rig mulighed for cykling og gåture på den.