Varde

Varde er en mindre by beliggende ved Varde Å i Sydvestjylland ca. 18 kilometer nord for Esbjerg.

Byen har ca. 14.000 indbyggere og hører til region Syddanmark.

Historie

Byen er opstået ved en å, hvor der var en anløbsplads, som i dag er erstattet af en bro.

Byens alder kendes ikke, men det anslås, at den er grundlagt i 1100-tallet. Varde er således en af de ældre byer i Danmark, hvor det fra tidernes morgen har været attraktivt at bosætte sig.

Turisme og kultur

Varde ligger ikke langt fra Vesterhavet og er en attraktiv turistby om sommeren – blandt andet på grund af det gamle købstadsmiljø og den enestående natur i området.

Varde er kendt for Otto Frellos berømte gavlmalerier. I centrum af Varde by findes Otto Frellos Plads med to gavlmalerier udført af mesteren selv. På Varde Museum kan man desuden se en samling af malerens mest kendte værker.

Et besøg i Varde miniby viser, hvordan byen så ud i 1866 med tro kopier af bygningerne.

Varde Garten er et nyere, unikt miljø i bymidten, som summer af liv og aktivitet. Store dele af Varde Garten er skabt af genbrugsmaterialer. Formålet med det var at skabe en hyggelig og god atmosfære. Samtidig med det skaber genbrugsmaterialerne et bedre match mellem de omkringlignende bygninger fra 1850 og 1900.

Natur

Varde har store naturområder med rig mulighed for naturoplevelser og fritidsaktiviteter i naturen.

I området omkring Varde findes nogle af Danmarks bedste mountainbikeruter, og afmærkede ruter til vandrefolket eller til cykelturen. Flere steder er der bålhytter og shelterpladser, hvor man kan overnatte i det fri.

Vesterhavets brusen, fuglelivet i Vadehavet og de frodige enge, er ikke langt fra Varde.

De stille plantager indbyder til svampejagt, og åerne lokker med flotte laks.

I Varde findes der kultur- og naturoplevelser for hele familien.