Syddjurs

Syddjurs kommune er placeret i Region Midtjylland. Kommunen er en sammenlægning af Ebeltoft Kommune, Midtdjurs Kommune, Rosenholm Kommune og Røde Kommune. I alt omfatter kommunen byerne: Ebeltoft, Hornslet, Rønde, Ryomgård, Kolind, Mørke, Ugelbølle, Thorsager, Pindstrup og Knebel. Nærmeste større by er Randers.

Indbyggertallet i Syddjurs er omkring 42.900.

Historie

I Ebeltoft, som er den største by i Syddjurs kommune, blev der i 1558 oprettet en latinskole. Fra 1619-20 led byen under pesten og blev desuden ramt hårdt af det 17. århundredes krige fra omkring 1627-29.

Byen havde søhandel som hovederhverv. Det var et betydeligt erhverv, der også betød, at de blev større end deres konkurrent, Grenaa.

I 1672 havde Ebeltoft bare 817 indbyggere, og Danske Atlas beretter, at byen havde haft omkring 30 skibe. Byen mistede dog en del af sine skibe i Den Store Nordiske Krig, og i 1798 havde de kun 2 skibe tilbage.

Hornslet er den andenstørste by i Syddjurs Kommune. Her blev byen i 1875 beskrevet som en by med kirke, præstegård, skole, hospital, kro, apotek og 4 købmandshandler.

Rønde, der er Syddjurs tredjestørste by, blev i 1875 beskrevet som en by med blandt andet kro, skole, købmandshandel, lægebolig, cementstøberi og brevsamlingssted.

Kultur og turisme

I Syddjurs kommune kan du blandt andet opleve Nationalpark Mols Bjerge. Her kan du blive omgivet af smuk natur og tage en lang tur i det bakkede landskab.

Du kan også besøge Kalø Slotsruin, der er, som navnet indikerer, ruiner efter et slot.

I Knebel kan du opleve et stykke spændende Danmarkshistorie. Her kan du nemlig se Porskær Stenhus, en dysse, der rummer over 23 høje, tunge randsten, der tilsammen vejer over 5 tons. Der mangler kun nogle få sten i den sydlige del af dyssen, men det er helt sikkert et besøg værd, og her kan du også læse om historien bag.

Du kan også være kulturel og tage på Det gamle rådhus i Ebeltoft.