Sydfyn

Sydfyn er et område på Fyn, der rummer et cirka 15 km. langt kystområde. Strækningen ligger mellem Assens og Nyborg.

Kigger man mod syd, kan man se det Sydfynske Øhav. Denne danner 55 øer og småøer. Her er øerne Tåsinge og Thurø de største, og disse har begge broforbindelse til det Sydfynske fastland.

Historie

Den centrale by i Sydfyn er Svendborg. Svendborg har med sin placering i forhold til Østersøens havnebyer haft god mulighed for at have søfart og sejlads gennem århundreder. Her vidner stendysser, herregårde og jættestuer om områdets fortid.

Allerede i 1200-tallet var Svendborg vokset til at være en by med fiskerleje. I Middelalderen var Svendborg en betydelig søfarts-, handels- og håndværksby.

Byen blev for først gang nævnt i 1229, da Valdemar Sejr i et brev godkendte, at hans søn måtte forære det sydlige Fyn som en gave til sin hustru Prinsesse Eleonora.

Efter Valdemar Sejrs død, fik sønnen Hertug Abel, som senere er kendt som kong Abel af Danmark, Svendborg og Rudkøbing i arv. Dette kom i konflikt med broderen, Erik Plovpenning, der i 1247 angreb og brændte Svendborg.

Eriks søn, Christoffer 1., indtog i 1253 byen og ødelagde borgen. Senere gik byen dog igen tilbage til kong Abel. Her døde han i 1279.

Byen blev i de senere år igen udsat for flere strider. Byen blev hærget af den norske kong Erik Præstehader, som brændte og plyndrede byen i 1293. I 1316 indvandrede og plyndrede Hertug Christoffer byen – så byen har historisk set lidt under mange forhold.

Kultur og turisme

Der er masser af ting, man kan opleve på Sydfyn. Hvis du gerne vil se, hvad der sker i området, kan du løse det i de to regionale aviser: Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis.

Man kan f.eks. opleve Skaarupøre Vingaard, der er placeret lidt øst for Svendborg.

Man kan også tage på en madoplevelse på Falsled Kro, hvor der står gastronomi på menuen.

Hvis det er kunst, man gerne vil opleve, så kan man opleve en lidt anderledes én af slagsen på Galleri Sulegaarden.

Der er også gode shoppemuligheder i kommunens centrale by, Svendborg.