Sønderborg

Sønderborg by er en del af Sønderborg kommune og ligger i Sønderjylland tæt på grænsen til Tyskland.

Byen har knap 28.000 indbyggere, hvorimod kommunen har godt 76.000 indbyggere.  Sønderborg ligger i Region Syddanmark og er Sønderjyllands største by.

Udover Sønderborg by findes der også byer såsom Nordborg, Augustenborg og Guderup i Sønderborg kommune.

Sønderborgs historie

Sønderborg by blev i sidste halvdel af 1100-tallet anlagt på øen Als. Det var også i denne periode, at Sønderborg slot blev opført.

Den første form for bydannelse i Sønderborg by skete omkring Augustenborg Fjord i 1100-tallet. Her opstod en sæsonmarkedsplads. I dag kaldes pladsen for Brovold i den lille landsby Bro.

I 1500-tallet opstod en ny bydel for Sønderborg by langs Søndergade og Havbogade ved vandet. I 1856 blev pontonbroen opført over als Sund til Sundved. Dette styrkede yderligere oplandshandelen.

Sønderborg by blev i 1864-1920 også mærket af krigen mellem Danmark, Preussen og Østrig. De store beskydninger på Dybbøl Banke medførte til fald af granater i byen. I natten mellem den 2. og 3. april blev byen for alvor bombarderet. Dette gik især ud over en af byens store bygninger, nemlig Rådhuset.

Turisme

Sønderborg kommune er placeret som nummer ti i Danmark, når det gælder turistovernatninger.

Dette er ikke helt uforståeligt, da byen byder på mange skønne og historiske seværdigheder for turisterne.

Sønderborg byder både på Sønderborg slot og Dybbøl Banke, som begge har spændende historie bag sig.

I Sønderborg by ses også en smuk havn, som er værd at besøge for turisterne. Haven indeholder både en Sydhavn og Nordhavn, og de to havne er adskilt af Kong Christian den X’s bro. Dette skyldes at Sønderborg by både er på fastlandet og på øen Als, da den netop er adskilt af Als sund.

I Sønderborg ses også Sønderborg teater, som rummer mange oplevelser for enhver smag.