Norddjurs

Norddjurs kommune ligger i Region Midtjylland og har et indbyggertal på omkring 37.000 mennesker.

I kommunen finder du store skove, landbrug og kystområder. 22% af kommunen består af skove, men ellers er kommunen meget domineret af landbrug.

Den nærmeste, større by er Randers.

Historie

I Norddjurs er landskabet præget af smukke istidslandskaber, der blev formet af Nordøstisen, som for 23.000-20.000 år siden flyttede sig ned over Kattegat. Da isen smeltede, blev der formet en bred erosionsdal, som stadig kan opleves den dag i dag.

Norddjurs blev dannet af Strukturreformen i 2007 af Nørre Djurs, Grenaa og Rougsø kommune. I 1876 blev den første jernbane bygget i Norddjurs kommune, og herefter kom der en række stationsbyer.

I 1900-tallet begyndte befolkningstallet at stige, særligt i Grenaa, hvor der også blev oprettet færgefarten Grenaa-Hundsted. Dette betød, at kommunen fik større betydning som en havne- og industriby. I 1983 blev Grenaa dampvæveri bygget. Dette var i mange år byens største virksomhed.

Erhverv

I Norddjurs udgør jern og metal den største industri i kommunen. Nogle af de største virksomheder her er Terma Aerostructures A/S og HSM Industri A/S. Dernæst udgør træ- og papirindustrien den næststørste industri, og på tredjepladsen kommer fødevareindustrien, hvor bl.a. fiskeproducenten Thorfisk A/S, Nordisk Tang og De Danske Gærfabrikker A/S er nogle af de største virksomheder.

Grenaa Havn er desuden en af landets største havne inden for erhverv.

Turisme og kultur

I Norddjurs kan man opleve meget smuk natur, flotte strande og kalkprægede kyster. Derudover er der Kattegatcentret ved Grenaa havn, som også tiltrækker meget turisme.

Desuden kan man opleve flere beundringsværdige herregårde i kommunen. Her kan du helt centralt finde herregården Gammel Estrup. I dag udgør herregården Dansk Center for Herregårdsforskning, og her kan man også besøge Det Grønne Museum.

Du kan også besøge kulturhuset Pavillonen, hvor der både bliver opført koncerter og teaterforestillinger. Der er også en masse smukker kirker, hvor hele ni er dem er lavet af kalksten.