Kronjylland

Kronjylland er et område, der ikke er nøjagtigt afgrænset, men som refererer til området omkring Randers og området mellem Mariager Fjord og Egå, der ligger nord for Aarhus.

Historie

Navnet ’Kronjylland’ blev brugt fra midten af 1800-tallet. I 1976 nævnes det første gang af en offentlig myndighed, da Randers Erhvervsråd udvidede sit samarbejde med de nærliggende kommuner.

Betegnelsen ’kronjydernes land’ kommer dog fra længere tid tilbage, og navnet ’kronjyde’ stammer tilbage fra 1850’erne. Fra året 1870 blev det brugt om jyder, der boede i Randersområdet. Det er sandsynligt, at betegnelsen også kommer fra, at der tidligere har været utrolig meget krongods, altså jord og ejendomme, der var ejet af kongen.

Kultur og Turisme

I Randers, der ligger i Kronjylland, kan du opleve Randers Regnskov. Her finder du omkring 350 forskellige arter af planter og over 175 forskellige arter af dyr. Attraktionen udgør den største kunstige skov i Nordeuropa, og den er derfor helt sikkert et besøg værd.

I Randers kan du også finde Randers kunstmuseum, og her kan du opleve dansk billedkunst helt tilbage fra 1800-tallet og til i dag.

I 2011 åbnede Memphis Mansion i Randers. Dette er en kopi af Elvis Presleys Graceland i USA, og stedet indeholder både en restaurant, selskabslokaler, souvenirshop og naturligvis: Et Elvis-museum. I 2015 have museet over 130.000 besøgende.

Af andre attraktioner man kan opleve i Kronjylland kan bl.a. nævnes Mariager Klosterkirke, Danish Design Museum, Fladbro skov og Mariager Saltcenter. På Mariager Saltcenter kan du bl.a. prøve en varm saltvandspool, der imiterer følelsen af at bade i det døde hav, hvor man let flyder op på overfladen af vandet.

På Håndværksmusset i Randers kan du få historie om Købstadens gamle håndværk. Du kan opleve udstilling fra håndværksfag som optimer, urmager, guldsmed, murer, bødker, handskemager – og mange flere til.