Kolding er en fjordby, der ligger i Region Sydjylland (i trekantsområdet sammen med Vejle og Fredericia). Der er omkring 61.000 indbyggere i Kolding, og byen udgør Danmarks 7. største by. Og så er den – sjovt nok – hovedbyen i Kolding kommune.
Historie
Byen er sandsynligt opstået omkring 1100-tallet. I middelalderen blev byen præget af pest og krige, og det betød, at der blev en tilbagegang i indbyggertal og handel. Byen nævnes for første gang på skrift i 1231 i Kong Valdemars jordeborg. Dengang blev det dog omtalt som ’Kaldyng’. Det menes, at navnet refererer til ”det kolde vand” og hentyder til den å, der går gennem byen.
I middelalderen var Kolding en betydelig by, der havde handel og skibsfart. I 1672 havde byen bare 1094 indbyggere, og det siges, at deres handel var begrænset.
I slutningen af 1800-tallet begyndte byen at have gennemgående fremgang, og det er i dag en by med stor handel og mange erhverv. I 1843 fik byen en havn, og det var denne, der gav Kolding sin fremgang.
Fordi byen ligger centralt placeret i Danmark, har eksport og handel haft stor betydning for byen.
Kultur og turisme
I Kolding kan du opleve mange aktiviteter og seværdigheder. Byen er omridset af skove, strande og fjorde, og så har den en særdeles hyggelig gågade.
Man kan besøge Marielundskoven eller tage på oplevelse i Koldinghus. Dette blev oprindeligt bygget som et værn, men det har gennem årene senere hen været hjemsted for soldater, konger og dronninger.
Du kan også gå en tur rundt om slotssøen. Dette er en tur på cirka 3 kilometer, og her kan du også slå et smut forbi legeparken, specielt hvis der er mindre børn med. Ved søen kan du se meget dyreliv, bl.a. svaner og ænder. Du kan også tage i Slotsøbadet og blive forkælet.