Jelling

Jelling er en stationsby, der er placeret i Sydjylland nordvest for Vejle. Byen har omkring 3.500 indbyggere og ligger i Vejle kommune.

Historie

Helt tilbage i 900-årene indgraverede Kong Harald Blåtand Danmarks dåbsattest på en runesten i Jelling. Hertil blev der også opført to gravhøje samt en kirke. Dette er en betydelig del af den kulturelle arv i Danmark.

I 1879 var der både kirke, skole og præstegård i byen, og i juli 2003 kunne Jelling være stolt af at være den første kommune i Danmark, der kunne give sine beboere trådløs internetforbindelse. Indtil Strukturreformen i 2007 var Jelling hovedby i Jelling kommune.

Kultur og turisme

Byen er for det første kendt for de olddanske monumenter, Jellingestenene. Disse er to runesten, og sammen med Jelling Kirke er de optaget på UNESCO’s verdensarvliste, som er en liste over kulturelt vigtige genstande og lokaliteter på verdensplan.

I oplevelsescentret, Kongernes Jelling, kan du opleve interessant historie om vikingerne og de verdenskendte monumenter.

Om sommeren kan du se Vikingeskibet Jelling Orm i Fårup Sø, der er placeret lidt uden for Jelling. Det er endda muligt selv at prøve at sejle på skibene på udvalgte dage.

Der er vikingeuge hvert år i uge 27 i Jelling. Her kan du lære mere om vikingetiden og få spændende oplevelser.

Om sommeren kan du desuden besøge Jelling Friluftsbad, hvor man både kan svømme, hoppe fra vipper, prøve trampoliner og hoppepuder. Jelling Friluftsbad er et stort, udendørs opvarmet bassin, der altid mindst er 25 grader varmt.

Der er også mulighed for at fiske i Jelling om sommeren ved Jelling Put & Take, og man kan desuden leje robåde eller vandcykler ved Fårup Sø. I Jelling finder du også en stor skovlegeplads, og i skoven ligger også Abrahamsens gård, hvor man kan spise.

Der er også god mulighed for at vandre i naturen i Jelling. Hærvejs-vandreruten går igennem Jelling, og her er der dragende natur.

Og så er det selvfølgelig i Jelling at der hver år afholdes Jelling Musikfestival.