Egtved

Egtved er en lille by i Sydjylland med blot omkring 2.400 indbyggere. Byen er placeret omkring 19 km. sydøst for Billund og 23 km. nordvest for Kolding. Byen er en del af Vejle kommune.

Historie

I 1682 var Egtved en lille landsby med 11 gårde. Her blev der dyrket græsmarksbrug med tægter. I 1879 havde byen bl.a. kirke, skole, præstegård, apotek og en kro.

Egtved fik en jernbaneforbindelse på Kolding-Egtved Jernbane, og her blev det endestationen. Stationen havde blot ét perronspor samt to omløbsspor, men jernbaneforbindelsen betød alligevel, at der var bedre mulighed for transport til og fra byen.

Egtved er historisk mest kendt for sit arkæologiske fund af Egtvedpigen.

Kultur og turisme

Egtved byder på storslået natur og gode oplevelser. Her kan du gå på afmærkede ruter, der sørger for, at du kommer godt omkring i naturen. Man kan f.eks. komme gennem skoven på Hejlskovsporet eller Bindeballestien, hvor du også kan komme forbi Bindeballe Købmandsgården.

Du kan både vælge at tage ruterne på cykel eller til fods.

Hvis man vælger at opleve naturen fra cyklen, kan man let udfordre sig selv på de stejle bakker.

I byen kan du finde en kirke, der dateres at være fra cirka 1170. Her kan du se Egtved-runestenen, der blev fundet nær kirken i 1863, og som nu er i kirken. Du kan også besøge det lokale museum. Er du i Egtved, skal du også komme omkring Egtvedpigens Grav, hvor man kan komme forbi et informationshus og læse fortællingen om Egtvedpigen. Egtvedpigen kommer fra en ekstremt velbevaret grav, der var et stort arkæologisk fund. Man fandt en teenagepige, der var klædt i en nederdel, en kortærmet trøje og et vævet bælte.

Man kan også nyde landskabsskulpturerne i Tørskind Grusgrav, som er fremsat af kunstnerne Jean Clairebout og Robert Jacobsen. Disse ligger i et smukt landskab, der yderligere er omgivet af smuk natur.