Børkop

Børkop er en lille stationsby, der ligger i Sydjylland med et indbyggertal på omkring 5.800.

Byen er en del af Vejle Kommune og hører til Region Sydjylland. Børkop byder på et meget bakket landskab, og byen ligger ikke langt fra Vejle Fjord. I nærheden ligger også Skærup og Skærup Å.

Historie

Byen er første gang nævnt i 1329. Dengang blev det dog benævnt som ’Byrkthorp’. Dette betyder ”birkebjælker” eller ”nybebyggelsen ved birkene”.

Ved åen i Børkop ligger Børkop Mølle, som er en ældre vandmølle. Den omtales for første gang i 1546, men den nuværende bygning kan blot dateres tilbage til 1827.

Børkop er oprindeligt set en landsby. I 1682 var der blot 17 gårde samt 3 huse med jord, som udgjorde den lille landsby. Her var dyrkningsformen tovangsbrug, hvor man både lader jorden dyrke og hvile på skift.

I 1868 fik Børkop sin første jernbaneforbindelse. Det betød, at det var lettere at komme til og fra byen. I 1902 blev stationen udvidet til en stor bygning, der stadig ligger i Jernbanegade i Børkop. I 1911 have byen stadig blot 655 indbyggere. I 1930 hvor byen havde 745 indbyggere, levede de fleste af landbrug, håndværk og industri, handel, transport og immaterielle virksomheder. I 1965 kom byens indbyggertal op på 1.126.

Kultur og turisme

Børkop byder på flere seværdigheder, der er værd at give et besøg.

Du kan f.eks. besøge Børkop Mølle. Denne er blevet kåret til at være Danmarks smukkeste mølle, så den er helt klart et besøg værd. I den tilhørende mølle-butik kan man både købe økologisk mel, som er malet på møllen samt byggryn og valset korn. Du kan også besøge det lokalhistoriske museum her, samt spise på den tilhørende restaurant.

Børkop har desuden en højskole, Børkop Højskole. Dette er en indremissionsk bibelskole, der blev etableret helt tilbage i 1889.

Hvis du vil vide, hvad der sker i Børkop, kan du bl.a. læse de seneste nyheder i Fredericia Dagblad.