Billund

Billund er en by med omkring 6500 indbyggere og ligger i Grenesogn i Region Syddanmark. Den er med sit indbyggertal den næststørste by i Billund kommune.

Historie

Billund blev først kaldt for Byllundt tilbage i 1454, men i 1510 skiftede navnet til Billund.

I 1682 talte bebyggelsen ikke mere end to gårde. Her dyrkede man græsmarksbrug med tægter. I året 1760 var der ni gårde i Billund.

I 1880 blev den første mølle bygget. Den var placeret mellem Vejle og Varde. I 1888 kom det første mejeri og desuden den første skole, Krog skole.

I 1897 byggede man den første jernbane fra Vejle til Vandel – Billunds naboby. I 1902 kom der en telefoncentral på mejeriet, og lidt senere i 1904 kom det første forsamlingshus i Billund. I 1910 blev det første forpagterhus bygget, og i 1914 kom Billunds første missionshus og stationsbygning. I 1950 var der meget fattigdom i Billund – som mange andre steder i Danmark. Dette var også på grund af nedlæggelsen af jernbanen – og stationen.

I 1959 forærede Lego byen en stor park med legeplads, kælkebaner, sø og friluftsscene. I 1960 brændte Legofabrikken, der dengang lavede trælegetøj. De begyndte herefter at begynde at lave plastiklegetøj.

Og så begyndte Billund ellers at blive landskendt med Legos popularitet – og senere for Legoland.

Turisme og kultur

Billund er nok mest kendt for sin lufthavn, Billund lufthavn, hvor man kan tage afgange til lande verden over. Der er derfor mange, der tager til Billund, når de skal ud og rejse.  Lufthavnen blev grundlagt i 1962 – men dengang var det en lufthavn til Lego.

Derudover er Billund kendt for forlystelsesparken, Legoland. Legoland blev åbnet i 1968, og her fik Billund en helt ny succes efter flere år, hvor det var præget af fattigdom. Legoland er en stor forlystelsespark, hvor man udover at kunne prøve sjove karruseller også kan blive imponeret over de store figurer, der er anført i legoklodser.