Aabenraa er en by med 16.425 indbyggere, som ligger i det sydøstlige Sønderjylland.
Byen er kendt for at have Danmarks største havn med den tredjedybeste dybde i Danmark. Derudover er Aabenraa en gammel by, og derfor vil man også støde på arkitektur fra mange forskellige tider, eksempelvis Brundlund Slot fra omkring 1400.
Byens historie
Det ældste navn, man kender som betegnelse for byen var Opnør (gammeldansk), men blev senere kaldt for Opnøraa og Opneraa på grund af byens beliggenhed ved åen.
Opnør er først nævnt på skrift i Kong Valdemars Jordebog fra 1231.
Byen havde sin storhedsperiode fra omkring 1750’erne og indtil 1864, hvor det især var byens skibsfart, der gjorde det muligt at handle med lande i hele verden. Efter krigen blev Aabenraa ligesom det resterende Sønderjylland en del af Preussen, men efter en folkeafstemning i forbindelse med Genforeningen i 1920, kom Aabenraa igen til at tilhøre Danmark.
I 1970 blev Aabenraa administrativt center for Sønderjyllands Amt, som siden 2007 har været kombineret med andre omkringliggende amter.
Turisme og kultur
Aabenraa er også et interessant mål for turisme og kultur, da flere af attraktionerne bærer præg af, at Aabenraa netop har været en del af Preussen førhen. I den forbindelse kan man eksempelvis se Landsarkivet for Sønderjylland, som hører under Statens Arkiver.
Hvis man er historieinteresseret, kan man besøge Postmestergården eller Brundlund Slot – sidstnævnte huser også et kunstmuseum, som hovedsageligt udstiller dansk kunst fra efter 1920, dog med undtagelse af nogle enkelte fra 1800-tallet.
Derudover kan man også besøge en af byens fire kirker, som er Høje Kolstrup Kirke, Skt. Jørgens Kirke, Skt. Nicolai Kirke og Skt. Ansgar Kirke. Så der er nok at lave i denne gamle, sønderjyske by, som byder på en rigtig spændende historie.
Inden du besøger byen, kan du tjekke hvad der sker i JydskeVestkysten-avisen.