Vinderup

Vinderup er en by, der er placeret i det nordlige Vestjylland.

Byen har omkring 3.000 indbyggere og er en del af Region Midtjylland. Byen ligger desuden mellem Struer, Skive og Holstebro.

Historie

Før Vinderup fik sin egen jernbanestation, var byens navn Vinderupgaard. Dette navn var tilknyttet proprietærgården Vinderupgård, som kan spores helt tilbage til 1274.

Byen fik sin første jernbanestation i 1865, hvor indehaveren af Vinderupgård straks så muligheden for, at toget skulle komme forbi hans hjem. Sådan blev det, og stationsbygningen havde derfor en købmandsforretning i den ene ende og en kro i den anden.

Faktisk var det meningen, at stationsbyen skulle være anlagt i Sevel, den dengang mest moderne by på egnen. Men fordi en gruppe mænd i Sevel ikke ville have, at der skulle komme larm og støj fra toget, så blev stationen anlagt i Vinderup i stedet for.

I dag findes Vinderupgård ikke længere. Den brændte i 1913 og blev aldrig opbygget igen.

Indtil 1970 var Vinderup en del af Sahl Sognekommune. Det var først i dette år, at Vinderup blev en del af Vinderup Kommune.

Kultur og turisme

Vinderup er en by, der er formet af istidskappen. Dette har sat sine spor på det bakkede landskab, og går du på opdagelse her, så kan du f.eks. sætte dine fodspor i smeltevansslugten ’Æ Gjæv’ ved Sevel, der ligger tæt på Vinderup.

I Vinderup kan du opleve mange forskellige former for natur. Der er både skov, hede og søer. Her kan du også opleve Limfjorden. Du kan tage et smut forbi Stubbegård Sø, hvor du kan vælge mellem tre forskellige ruter alt efter, hvor langt du vil gå.

Områdets mest spændende seværdighed er nok frilandsmuseet Hjerl Hede. Her kan du opleve, at tiden bliver spolet tilbage, og i sommerferiemåneder kan du mærke livet fra gamle dage på helt tæt hold.

Vinderup byder også på andre sjove seværdigheder som Skånsø, Ejsing fodboldgolf, Vinderup lysanlæg, bowling, bibliotek og meget mere.