Vejle

Vejle er en by i Sydjylland med et indbyggertal på omkring 57.600. Det gør Vejle til den niende største by i Danmark.

Vejle ligger i Vejle kommune, hvor det er den største by. Samtidig er Vejle også en del af Trekantsområdet, der desuden tæller Fredericia og Kolding.

Historie

Vejle har fået sit navn fra det olddanske ord Wæthel, hvilket betyder vadested. Det er ikke uden grund, at byen har fået dette navn – Vejle ligger nemlig ved et vådområde, som vikingerne i sin tid krydsede via Ravningbroen.

Byen blev for første gang nævnt i 1256, og byens købmandsprivilegier blev givet af Kong Valdemar III d. 16. august i 1327.

Man har ved hjælp af arkæologiske udgravninger fundet frem til, at Vejle området har været bebygget siden omkring år 1100. Vejle er historisk set en gammel by, hvis oprindelse kan dateres langt tilbage i Middelalderen, også selvom den først blev nævnt i 1256. Dette vidner to befæstninger nemlig om. Dette er Borgvolden, som i sin tid blev brugt til at forsvare indgangen til fjorden og Rosborg, der har været brugt til at forsvare ådalen.

Kultur og turisme

Der er masser af spændende kultur og ting at opleve i Vejle. Hvis du er vild med miljø, klima, kost, sundhed og energi, så kan du tage til Økolariet i Vejle. Dette er et videns- og oplevelsescenter, der gennem udstillinger, arrangementer og undervisning giver viden om disse ting. Hvert år får centeret mere end 58.000 besøgende.

Hvis du er til vild arkitektur, så kan du besøge den imponerende bygningsskulptur, Fjordenhus.

Hvis man gerne vil ud i naturen, kan man tage til Dyrehaven Vejle, hvor man kan opleve to forskellige slags hjortearter på helt tæt hold.

Der er også mulighed for at opleve kunst i Vejle. Du kan tage på Vejle Kunstmuseum og beundre dansk kunst, hvoraf mange af værkerne stammer tilbage fra starten af 1900-tallet. Her kan du altså blandt andet opleve klassisk modernisme.

Vejle byder på meget, meget mere end ovenstående, og det er klart en by, der er et besøg værd.