Assens

Assens er med sine godt 6.000 indbyggere en mindre by på Fyn.

I området omkring byen finder man både dejlige strande, bakket landskab og store skove.

Historie

Beliggenhed ved Lillebælt har haft stor, historisk betydning, da byen blev brugt som overfartssted mellem Fyn og Jylland.

Assens kan spores helt tilbage til 1231, hvor den første gang nævnes på skrift. Og imponerende nok kan der da også stadig findes huse i Assens, der er bygget helt tilbage i midten af det 12. århundrede.

Ligesom flere andre, fynske byer, så hørte Assens også til det, der blev kaldt ”Kongens Fadebur”. Det betød i praksis, at kongen havde ret til at opkræve skat i byen.

Tilbage i det 16. århundrede kæmpede byen med Nyborg om at være Fyns næstmest betydende by.

Under Svenskekrigen gik det dog tilbage. Og hvor mange andre byer voksede eksplosivt på de tid, havde Assens kun en begrænset befolkningstilvækst. Og vi skal da også helt frem til det 19. århundrede, før byen for alvor fik flere indbyggere.

En af Danmarks største søhelte, Peter Willemoes er også født i Assens i 1783. Han dødede i Slaget ved Sjællands Odde i 1808.

Erhverv

I Assens ligger en række kendte, danske virksomheder som Summerbird, Bryggeriet Vestfyen, sæbeproducenten Plum og ikke mindst Skadinavisk Tobakskompagni.

Tidligere havde byen også både et skibsværft og en sukkerfabrik. Begge dele er dog lukket i dag.

Og imponerende nok (størrelsen taget i betragtning) har byen haft hele tre aviser – nemlig Assens Avis, Assens Amts Avis og Aarup Folkeblad.

I dag dækkes nyhederne dog hovedsageligt af Fyens Stifstidende.

Kultur

Assens har et rigt kulturliv, hvor en stor del foregår i kulturhuset Tobaksgården, der åbnede i 2004.

Her er det muligt at gå i biografen, se teater, høre koncerter og opleve udstillinger. I bygningen er der også både musikskole og turistbureau.

Desuden har Assens også en lang række idrætsfaciliteter – ikke mindst i det forholdsvis nye idrætscenter Arena Assens.