Aarhus er med sine knap 300.000 indbyggere Danmarks næststørste by – og Jyllands største.
Sådan har det dog ikke altid været. I 1800 var Aarhus kun den tredjestørste by. Men i løbet af 1840 blev Randers overhalet. Og 10 år efter var Aarhus også større end Aalborg.
Byen ligger i Østjylland ved Aarhus Bugt – med Mols mod øst og Samsø og Tunø mod Sydøst.
Indtil 2011 blev byen stavet med Å – som i Århus. Et stavemåde, der var blevet grundlagt efter retskrivningsreformen i 1948.
Et mere populært navn for Aarhus er i øvrigt ”Smilets By”, som Aarhus Turistforening fandt på i 1938 som et turistfremstød.
Historie
Aarhus fik købstadsrettigheder helt tilbage 1441 – men faktisk kan byens oprindelse spores så langt tilbage som 700-tallet.
Den gang hed ”byen” Aros (som kunstmuseet i byen har taget navn efter) – hvilket betyder Åens Munding. Byens centrum befinder sig nemlig ved udløbet af Aarhus Å, der tilbage i vikingetiden var en hovedfærdselsåre – og vadested for trafik i nord-sydgående retning.
Aarhus store fremgang kom i det 19. århundrede, hvor byen løsrev sig fra hovedstadens dominans – og voksede i størrelse.
Der skulle dog en jernbane til mellem Aarhus og Randers, før byen overhalede Odense og blev landets næststørste.
Den blev åbnet i 1862 og var Jyllands første jernbane. Senere blev den forlænget til Viborg i 1863, til Skive i 1864 og til Struer i 1865.
I 1868 fulgte så en jernbane til Fredericia, der åbnede for forbindelserne sydpå – og til færgeruterne mod Fyn og Sjælland.
Og i 1871 blev Skanderborg-delen ført videre til Silkeborg – og derefter til Herning i 1877 og Skjern i 1881.
Natur
Omkring Aarhus ligger der en masse natur. Kun en kort cykeltur væk kan man gå en tur i Riis Skov og Marselisborg Skov. Og mod vest ligger Brabrand Sø og Årslev Engsø. Nordpå ligger Egåen – tæt på Mollerup Skov og Egå Engsø.
Landskabet omkring Aarhus er meget bakket – både i selv Aarhus og i de omkringliggende forstæder.
Kultur
I 2017 blev Aarhus udnævnt til europæisk kulturhovedstad. Og byen kan da også byde på rigtig meget kultur.
Hvert år afholdes Aarhus Festuge, der er Jyllands største kulturfestival – hvor både nationale og internationale kunstnere deltager.
Og i mindre målestok har Aarhus også en række spillesteder, hvor byens små bands har spillet sig store.
Indenfor kunst er museet ARoS byens flagskib. Og når det kommer til udøvende musik, så foregår meget af den i Musikhuset.
Andre væsentlige museer i byen er Den Gamle By og ikke mindst Moesgård Museum, hvor Grauballemanden ligger.
Sport
AGF er byens fodboldstolthed – til trods for at resultaterne ikke altid følger ambitionerne. For mens det tidligere er blevet til fem danske mesterskaber og ni pokaltitler, har det ofte i 0’erne og 10’erne mere handlet om at undgå nedrykning. De seneste år har AGF dog etableret sig i den øvre del af tabellen igen.
Udover AGF har byen også baskeball-holdet Bakken Bears, samt idrætsforeningerne Aarhus 1900 og Skovbakken.
Medier
Nyhederne i Aarhus bliver dækket af to aviser. Der er den landsdækkende avis Jyllands-Posten. Og så er der lokalavisen Århus Stiftstidende, som fokuserer på Aarhus og omegn.
Desuden har DR lokalafdelingen DR Østjylland og TV har TV2-Østjylland.
Og grundlaget for fremtidens journalister er også på plads. For lidt nord for centrum ligger Danmarks Journalisthøjskole.
Det er dog ikke den eneste uddannelsesinstitution i byen. Faktisk er Aarhus kendt som en rigtig god studieby med Aarhus Universitet, Arkitektskolen, Det Jyske Musikkonservatorium og ikke mindst Kaospiloterne.